Martine Fabre

Martine Fabre - 41 jaar actrice bij het KVT

Uit Voetlicht nr 5 van het seizoen 2018-2019

Alvast voor Martine is 'De Kras' niet zomaar een productie. Zij staat nu immers ruim 40 jaar op onze scène. ...Enfin: ... "41" geeft ze zelf aan: "Er heeft er eentje verkeerd geteld (lacht), maar dat geeft niet hoor!"

Martine, hoe ben je in feite bij ons theatergezelschap beland?
Wel, ik kwam voor de eerste keer in contact met toneel als "inspeciënte" met de productie 'Voorlopig Vonnis' in 1977, waarmee het KVT van school tot school toerde. Een inspeciënte is iemand die alles klaar zet op de scène. En dat deed ik dus - samen met Denise.

Als je 41 jaar later terugblikt op jouw toneelcarrière. Welk gevoel hou je daaraan over?
Ik doe het nog steeds heel héél graag. Blij ben ik ook meestal in die zin dat ik zelf aan het grootste deel van de stukken heel veel plezier heb beleefd. Ik vind dat je voor elk stuk even hard moet gaan, of het genre je nu ligt of niet! Toneel spelen hoort nu eenmaal bij mijn leven. De dag dat ik dat niet meer kan, is er iets ergs aan de hand.

Wat blijft jou het sterkst bij?

Ik kan echt niet zeggen welk stuk ik het liefst heb gespeeld, maar wanneer ik dan wat freewheel:... 'Stepping Out' was heel plezant dankzij een geweldig toffe groep - en tegelijk mijn eerste dansprestatie. Dan denk ik ook aan 'Het derde Rijk in de Vierde Wijk'. Dat was voor mij een topper. Ik voelde me zo goed in die rol, samen met de groep, onder een sterke begeleiding van Eric Kerremans. De intensiteit van dat stuk en thema's zoals oorlog, liefde, hoop en discussies met "Den Duits" - in afwisseling met de cynische dialogen en een prachtig decor. Voor mij was dat perfect. Zo zijn er absoluut nóg producties, maar die zitten al wat verder in mijn geheugen. Oh ja, nu denk ik aan 'Pygmalion', een prachtige productie aan de start van het KVT op de Nijverheidslaan, in een regie van Pol Stabel. Ook 'De Wesp' komt in me op. 'De Ronde van Vlaanderen', 'Laatbloeiers', 'Yerma', 'De Schone Smeerlap', 'Drie Versies van het Leven'... Uiteindelijk heb ik van elke productie genoten ... altijd samen met toffe mensen, nooit ruzies gehad - en altijd met evenveel plezier aan een productie begonnen.

Dat is een heel gamma, dat je daar opsomt, Martine, maar welk genre is jouw evergreen?
Kort en goed: het ECHTE leven!

Wat is voor jou: "goed theater"?

Het moet de mensen pakken. Dat is het enige wat telt. Als je eerlijk bent in jouw spel, dan kan je niet anders dan mensen raken. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Men beseft soms niet hoe moei- lijk het is om 'gewoon' te doen op een scène. Men typecast me al wel eens als een bazige vrouw, de fameuze "Typisch Martine", maar eigenlijk ben ik een hèèèèèl lieve hoor ... alleen moet ik het er altijd zelf bij zeggen (lacht - samen met Jeffrey)

Martine, een dikke proficiat met jouw jubileum en succes met de productie! Je gaat dat weer schitterend doen, want uitstekende wijn behoeft geen krans!

Martine speelde in niet minder dan 51 producties (tot Pruimelaatstraat) en werkte daarnaast ook nog mee aan meerdere producties. Je kan de lijst van gespeelde stukken terugvinden op de archiefwebsite.

Hieronder vind je meerdere foto's van producties waarin Martine schitterde.