Claire Vanaudenhove

Claire Vanaudenhove - 40 jaar actrice

Uit Voetlicht nummer 5 van het seizoen 2016-2017

Ze staat 40 jaar op de planken en haar familienaam spreekt in de geschiedenis van het KVT boekdelen. Claire Vanaudenhove viert met deze productie haar jubileum. Tijd om haar om aan het woord te laten ...

Dag, Claire, wat is precies de link tussen de familie Vanaudenhove en het KVT?
De link is uiteraard mijn vader, Albert Vanaudenhove. Dankzij hem heb ik de microbe doorgekregen, als enige van zijn vier kinderen. Mijn vader was in mijn ogen een prachtig acteur. Niet alleen ik was hiervan overtuigd, want hij werd met hart en ziel geappreci- eerd door het hele KVT-publiek. Tegelijk betekende hij ook veel voor de uitbouw van het KVT, met de rea- lisatie van de zaal in het toenmalige cinemacomplex. Als kind ging ik mijn vader regelmatig op het podium bewonderen. Ik herinner me nog dat ze het landju- weel gewonnen hadden met 'Le Bourgeois Gentil- homme'. Hij stond daar in zijn prachtig kostuum uit het tijdperk van Louis XIV, met een prachtige gekrulde pruik. Toen wist ik het... dit wil ik ook doen... Alleen ben ik kort na mijn huwelijk verhuisd naar Wallonië en werd de droom even opgedoekt.

Wanneer maakte je dan uiteindelijk jouw entree bij het KVT?
Pas op mijn dertigste, ter gelegenheid van het laatste stuk dat we in de Casino gespeeld hebben. Het was een populair, volks stuk. Daarna volgde de verhuis naar het Begijnhof, een gezellige en sympathieke theaterzaal met een authentieke bar, waar ik prachtige herinneringen aan overgehouden heb. Mijn eerste productie daar was 'Boeing Boeing'.

Welke stukken zijn jou het meest bijgebleven uit jouw repertoire?
Dan denk ik onmiddellijk aan 'Steel Magnolia's' - een prachtige productie met inhoud, waar ik enorm veel plezier aan beleefd heb. Maar de ultieme herinnering is 'Het Dagboek van Anne Frank'! Daarin speelden drie generaties van de familie Vanaudenhove onder wie mijn vader, mijn zoon, ikzelf en mijn dochter Ca- roline. Die zette daarbij een glansrol neer als Anne Frank. Wannes Vanderstukken heeft dat fantastisch geregisseerd. Hij zag ook iets speciaals in mijn dochter Caroline, en daar is tegelijk haar artistieke carrière begonnen.

Kan je ons een anekdote vertellen uit jouw repertoire?
Een anekdote die herhaaldelijk terug komt, is het gevecht met de tekst. Zo herinner ik me ooit een black- out te hebben gehad, en er niets beter op vond dan even achter de scène te gaan, kwestie van de draad terug op te pikken om daarna weer tevoorschijn te komen met een oprechte verontschuldiging naar het publiek. Dat werd achteraf wel in dank afgenomen.

Wat drijft jou om na 40 jaar nog steeds op de planken te staan?
Elke keer opnieuw, ongeveer een minuutje vooraleer het doek opengaat, zeg ik telkens tegen mezelf: 'Claire, waarom doet ge u zelf dit toch aan'? Die adrenalinestoot is een steeds weerkerend fenomeen waar elke acteur zich wellicht in zal herkennen, maar is tegelijk ook hetgeen waarvoor je het doet. De spanning, het beste van jezelf geven, het publiek raken, de vriendschap van de mede-acteurs en ach- teraf de ontlading! Dat vind ik geweldig!

Beleef je nog even veel plezier aan acteren ten opzichte van vroeger?
Ja, maar op een andere manier. De leeftijd maakt je wat rustiger. In de aanloop naar de première ben ik minder nerveus dan vroeger en vertrouw ik er telkens op dat alles wel goed komt.

Zoals je daarnet al kwam te vertellen, houdt één van jouw dochters, Caroline, zich professioneel bezig met theater. Heb jij dat aangemoedigd?
Eigenlijk wel, want in mijn dromen wou ik zelf ook altijd graag actrice worden. Zij heeft de kans ge- grepen om het waar te maken dankzij de scholing via het Ritz en de toneelschool in Maastricht.

Wat is voor jou de definitie van sterk theater?

Sterk theater heb je wanneer het publiek geboeid is. Zelf ben ik heel kritisch en liggen mijn verwachtingen hoog wanneer ik in de zaal zit. Theater blijft plakken wanneer het voldoende kleur heeft.

Staat er nog een productie op jouw bucketlist?

Het is hoog gegrepen, maar toch ... De naam ontsnapt me (Harold en Maude nvdr.), maar het is een verhaal over een oude, excentrieke dame die kennis maakt met een jonge gast die verliefd op haar wordt. In die jonge gast zie ik dan één van mijn kleinzonen. Een magnifiek, tragisch verhaal met een spirituele touch.

Wat mogen we van de huidige productie verwachten?

Het publiek zal enorm verrast worden door het decor, dewelke een tikkeltje surrealistisch is. Verder is het een heel humoristisch stuk met klassieke inhoud.

Ik heb aan dat stukje repetitie, dat ik heb kunnen bijwonen voor het interview, al enorm veel plezier beleefd en kijk nu reeds uit naar de première! Claire, we spreken nog af voor een korte babbel in functie van het Programmaboekje! Geniet er nog van - en alvast veel succes toegewenst - alsook nog vele (toneel)jaren!

door Kim Tosseyn

Claire speelde meer in tal van KVT-producties. Je kan de lijst raadplegen in de archiefwebsite.

Onderaan vind je een selectie van foto's van producties waarin Claire meespeelde.