Sam Huygens (2016)

Sam Huygens Interview uit 2015


Ben je die carrière van 25 jaar gestart in het KVT?

Neen, toch niet. De eerste keer op de planken was bij onze vrienden van Uilenspiegel. Ze speelden toen 'Van schoenmakerszoon tot heilige' over het leven van Jan Berchmans. Het was een zeer grote productie waarbij veel figuratie nodig was. Ik was één van hen. Dat moet in 1988 geweest zijn, denk ik. En een jaar later ben ik bij het KVT verzeild geraakt.

Hoe ging dat in zijn werk?

Mijn ouders waren al geruime tijd toeschouwer van het KVT en mijn vader deed er destijds ook bardienst. Op een gegeven dag zei hij me dat er in het KVT een jongerenafdeling was en zo ging de bal aan het rollen.

Rijk me de hand Folleville
De goede dokter
Lieve vrienden

Kan je ons aan de hand van enkele hoogtepunten door je "traject" binnen het KVT leiden?
Zoals ik al zei, ben ik begonnen bij het Tejaterateljee in het seizoen 1989-90. Ik heb daar vier zeer leuke jaren beleefd. Vanaf 1990 ben ik ook bij de 'volwassenen' beginnen te spelen: eerst als figurant en daarna als 'jonge' acteur. Van beide heb ik ontzettend genoten. Ik heb zeer fijne mensen leren kennen van wie er nu nog altijd tot mijn beste vrienden behoren. Halfweg de jaren negentig ben ik tot het bestuur toegetreden op vraag van de voorzitter. Ik vond dat uiteraard een hele eer en ben er dan ook enthousiast op ingegaan. Ondertussen heb ik het acteren zelf "vaarwel" gezegd, maar ik blijf actief binnen het bestuur en als 'leider' van het Tejaterateljee.

Wat is je mooiste herinnering?

Het valt me moeilijk om na meer dan 25 jaar slechts één topmoment te kiezen. Ik zou je graag een top drie geven. Een eerste is ten tijde van het Tejaterateljee waar we een zelfge- schreven stuk brachten in een regie van Hans Rock. Het was een persiflage van drie klassiekers waar we niets of niemand spaarden. Hilarisch en om nooit te vergeten! Wanneer Hans en ik elkaar nog eens zien, komt het steevast ter sprake en we kunnen er nog altijd hartelijk om lachen.

Een tweede hoogtepunt is 'De Parochie van Miserie'. Een supercast, een pracht van een stuk met nachtenlange nabesprekingen.
Als laatste kies ik absoluut een voorbereiding op een bepaalde KVT-dag. Dat was er eentje in het teken van de verkiezingen. Elke KVT-dag moeten we een verplicht nummertje brengen op het podium en daar moet uiteraard ook over vergaderd worden. Die dag werd er bij ons thuis vergaderd en - zoals het hoort - was dat met de gebruikelijke hapjes en drankjes. Rond 22u. stond ineens onze grootste rivaliserende ploeg voor de deur... met een bak Stella. Samen hebben we plezier gemaakt en gezongen tot in de vroege uurtjes. Iedereen is pas naar huis gegaan toen de frigo uiteindelijk leeg was. Topmoment! De KVT-dag was voor ons toen al geslaagd. We hebben hem uiteindelijk niet gewonnen, denk ik, al zal het één van de weinige keren zijn (lacht).

De ingebeelde zieke
De parochie van miserie
Een vloog over het koekoeksnest

Je bent nu al een aantal jaren jeugdleider van het Tejaterateljee. Hoe ben je daar destijds mee begonnen? Wat trok en trekt je er nog steeds in aan?
Ik ben altijd fan geweest en gebleven van het Tejaterateljee, aangezien ik zelf een rasechte Tejaterateljeeër was en daar een reuze tijd beleefde. Na mijn jaren als acteur bij de jongeren - toen Marc Gerards het Tejaterateljee leidde - gingen ze op een bepaald moment op weekend met de groep. Een weekend buiten de KVT-muren! Het moest er één worden van repeteren afgewisseld met ontspanning . Marc klopte bij me aan met de vraag of Greet en ik niet wilden meegaan om wat activiteiten en spelletjes in elkaar te steken. Sindsdien ben ik elk jaar mee geweest, met uitzondering van de geboortejaren van mijn twee kinderen Arthur en Clara. Vele jaren later kwam Marc naar me toe en zei me: "Ich gon stoppen met het Tejaterateljee en gij neemt het over". Ik was nogal verrast en heb daar toch even moeten over nadenken. Marc is toen nog enkele jaren doorgegaan en zo ben ik er zachtjesaan ingerold. Ik heb de taak op mij genomen - samen met jou, hè Kathleen - omdat die taak alleen niet haalbaar is. Tot op heden doen wij dat nog altijd goed samen als perfecte tandem, zou ik zeggen. Wat mij aantrekt tot het Tejaterateljee is de sfeer, de vriendschap, verlegen kinderen zien binnen komen, ze zien openbloeien tot acteurs en actrices van wie er sommigen later bij de volwassenen hun KVT-avontuur verderzetten. Er zijn Tejaterateljeeërs met wie ik nog altijd een zeer goede band heb.

Opvolging is alvast verzekerd met je zoon in onze jeugdafdeling. Heb je nog "wijze woorden" voor hem?
Wijze woorden...? Ik zou gewoon zeggen: doe wat je graag doet en ga ervoor!

Sam, bedankt voor je enthousiasme en engagement tijdens je eerste 25 jaar bij het KVT! Wij hopen dat de volgende 25 (en meer) ook vol plezier en passie zullen zijn.