Jean Jacobs (2022)

Jean Jacobs interview uit 2022

De productie 'Drinking alone' valt in feite een beetje ongelukkig, want momenteel viert het KVT liefst twee jubilarissen. Dat zijn actrice en redactrice Kim Tosseyn - evenals decorbouwer Jean Jacobs. Met Kim heeft Cato een afspraak gemaakt voor een gesprekje - waarvan je de weergave elders vindt in dit Voetlicht. Wij gingen met Jean op de praatstoel. Dag Jean, van harte proficiat met jouw viering bij het KVT! Zoals ik dus al aangaf, werk jij mee met de decorploeg. Nu komen die mensen niet zo frequent in de schijnwerpers te staan. Vandaar dat het mij nuttig lijkt om je kort voor te stellen aan ons publiek!

Ik ben Jean Jacobs en woon in Scherpenheuvel. Ik werkte als metaalbewerker bij autobusbouwer Van Hool - maar nu geniet ik van mijn pensioen.

25 jaar geleden ben je dus toegetreden tot onze decorploeg. Hoe is dat in feite gebeurd?
Dat is gekomen doordat mijn zoon Sven bij de jeugd - dus bij het Tejaterateljee - heeft gespeeld. Maar het is vooral te danken aan Eddy Deweirdt dat ik hier ben beland. Ik had in Scherpenheuvel een sinterklaasfeest georganiseerd en daar ben ik met hem in gesprek geraakt. Hij had gezien dat ik goed overweg kon met hamer en tang - en zo kwam ik in de ploeg terecht.

Toen Sven afgezwaaid was bij het Tejaterateljee, ben jij gebleven. Waarom?
Wel gewoon omwille van de sfeer. Alles gaat er hier vriendschappelijk aan toe - en dat maakt dat je je hier kostelijk amuseert. En dus...

Heb je binnen die decorploeg een zekere specialiteit?
Niets speciaals! Ik ben zowat voor alles inzetbaar.

De lintjes van meneer Schutz
Ja ja maar nee nee
Oscar

Tja, dàt is dan het verschil met mij, hé! Ik met mijn twee linkerhanden! Zijn er je bepaalde decors bijgebleven uit die kwarteeuw?

Oei, dat is een moeilijke vraag! Laat ik het liever zo stellen dat ik aan geen enkel decor een onaangename herinnering overhoud! We kunnen daar met z'n allen met trots op terugblikken. Een speciaaltje als decor was toch wel dat van dat Molière-stuk 'Lessen in Liefde'.

Jouw appreciatie klopt helemaal, Jean! Geregeld krijgen we ook van ons publiek heel fijne reacties te horen over de decors. Ik sluit me daar trouwens heel graag bij aan. Koester je nog wensen inzake de decorploeg?

Ik hoop natuurlijk dat ik nog verscheidene jaren kan meedoen. Maar er is duidelijk nood aan verjonging!

Met welke argumenten zou je geïnteresseerde lezers van dit artikel willen overtuigen om die stap te zetten?
Wel, wie een beetje handig is, zal zich bij onze ploeg beslist kunnen amuseren! Er zit heel wat afwisseling in als je zo'n decor ineentimmert. En er wordt heel wat afgelachen...

Over "amuseren" gesproken! Persoonlijk heb je ongetwijfeld ook veel leuks beleefd?
Ik herinner me nu die bepaalde avond dat we behangen hadden. Toen we 's anderendaags terugkwamen, was alles ervan afgevallen. Het papier hing namelijk verkeerd. Doordat we het ook niet konden hergebruiken, was het verdict: alles opnieuw!

Jean, bedankt voor deze babbel! Geniet van de viering en we wensen je nog veel leuke jaren toe bij de decorploeg van ons KVT!

Mijn vrouw zit op Kreta
Alles uit behalve het licht
Canto di nadie