Juliaan Lauwers (2022)

Juliaan Lauwers 25 jaar KVT-hoofdredacteur. Interview van 2022.

Dag Juliaan, meestal mag ik de nieuwe gezichten op onze bühne voorstellen, maar deze keer hebben we te maken met een echte 'ancien' die bovendien zijn 25-jarig jubileum viert als hoofdredacteur van 'Voetlicht' en het Programmaboekje. Van harte proficiat! Vermits je veelal achter de schermen actief bent, willen we toch beter laten kennen aan ons publiek. Stel je jezelf kort voor?

Tja, mijn naam is dus Juliaan Lauwers. Ik ben geboren op 20 mei 1951 in Vilvoorde en ben opgegroeid in Perk. Ik verzeilde - anno 1976 - in deze regio, toen ik als leraar Duits-Nederlands aan de slag ging aan het Koninklijk Atheneum Diest. Sedert 1 september 2011 geniet ik van mijn pensioen. Dat betekent dat ik aan dezelfde kwaal lijd als veel 'oprustgestelden': tijd te kort!

Hoezo? Tijd te kort?

Buiten mijn 'job' bij het KVT ben ik nog wel met andere dingen bezig! Heel veel tijd steek ik in Radio Demerstad. Ik presenteer elke dag - als Frits van Perk - 'Ochtenddeemstering' en centraliseer ook de activiteiten binnen het verenigingsleven om die te laten omroepen. Verder ben ik een fervent fietser en fan van KFC Perk, waarvan ik geregeld de uit- en thuiswedstrijden volg.

Hoe vond je de weg naar onze KVT-familie?

Toen ik zekerheid had omtrent mijn benoeming aan het Atheneum, kwam ik ook in Diest wonen. Op zekere dag zag ik een affiche van het KVT, dat toen nog in het begijnhof speelde. Omdat ik wel geïnteresseerd was in toneel, dacht ik: Wel, waarom niet!? De eerste KVT-productie die ik zag, was 'High Infidelity' - en na 'The good old Days' was ik verkocht!

Voor welke taken kan het KVT op jou rekenen?

Toen ik pas abonnee was, zag ik in de cafetaria op het begijnhof dat het KVT op zoek was naar een barverantwoordelijke. Voor die taak - flesjes sorteren, de bestelling opmaken aan de hand van het verbruik, de 'poef' bijhouden en het ingebrachte geld brengen naar onze toenmalige penningmeester Cois Sannen - heb ik mij ingezet tot het KVT verhuisde naar de Nijverheidslaan.

Ons publiek heeft in al die jaren al heel wat van jou mogen lezen! Voor elke productie klim je in je pen. Enig idee hoeveel artikels je voor het KVT geschreven hebt?

Zoals ik daarnet al vertelde, was ik presentator bij Radio Palermo. In 1997 ben ik daar gestopt en toen zei John me dat het KVT een hoofdredacteur zocht in opvolging van Roger Hondshoven - en die kans heb ik met beide handen gegrepen! Het eerste Voetlicht dat onder mijn bevoegdheid is verschenen, had te maken met 'Half om Half' - een stuk van Alan Ayckbourn in een regie van Wannes Vanderstukken - in februari 1997. Mijn taak bestaat erin om de artikels te verzamelen van de redactieleden en zelf het Redactioneel te schrijven. Tel dus 25 jaar met telkens vier edities van Voetlicht - en je komt aan circa 100 keer een Redactioneel. Hetzelfde wordt van mij verwacht m.b.t. het Programmaboekje. Sinds verscheidene jaren schrijf ik ook een special die inspeelt op het thema van de komende productie. En dan heb je nog het ledenblad 'K-Ventje' dat ik heb overgenomen van Gery Spirinckx - maar vraag mij niet wanneer dat was! Nadat ik het hoofdredacteurschap op mij had genomen, ben ik ook toegetreden tot het bestuur.

Waar blijf je de inspiratie halen om telkens opnieuw artikels te schrijven? Wat maakt jouw werk als hoofdredacteur zo boeiend?
De inspiratie vind je natuurlijk door begaan te zijn met de vereniging! Dan denk ik in de eerste plaats aan het Redactioneel en aan het K-Ventje. Ik krijg de bijdragen van de andere redacteurs als eerste te lezen met als opdracht die stilistisch te bewerken - en zo blijf ik met taal bezig. Toch leuk voor een germanist met pensioen!

Je bent niet alleen onze hoofdredacteur, je stond ook wel eens op onze planken! In hoeveel toneelstukken heb je meegespeeld?

Toen ik lid werd van het KVT, had ik acteren al in het achterhoofd, maar toen ik bij de lokale radio verzeilde - mijn andere passie - moest ik die wens uit de bovenste la lichten. Toen ik dan stopte bij Palermo, kreeg ik dan tóch de kans! Ik debuteerde bij het KVT in 'Een raar koppel' van Neil Simon - september 1998 - in een regie van de nog altijd immens betreurde Jos Steverlinck. Andere stukken waaraan ik mijn medewerking mocht verlenen, zijn: 'Eén vloog over het koekoeksnest', 'Heksenjacht', ''t Is Keus' en natuurlijk 'Het bezoek van de oude Dame' waar wij mekaar hebben leren kennen op de bühne. Verder mag ik 'Ghetto' niet vergeten, waar ik een figurantenrol speelde - en dat me bijblijft omdat ook mijn drie kinderen (Lieve, Krista en Bart) van de partij waren.

Hoe was dat voor jou? Heb je nog acteerambitie?

Ik vond acteren een leuke ervaring omdat je samen met de rest van de cast, met de regisseur en met andere groepen - als bvb. de decorploeg - iets van in het begin aan het opbouwen bent. Mocht er ruimte zijn voor een kleine figurantenrol, dan zeg ik zeker geen "neen" - zolang er maar niet moet gezongen worden!

Wat mogen we van jou nog verwachten in de toekomst?
Ik heb de eer en het genoegen gekend om ook een stuk te mogen vertalen. 'De zeven hoofdzonden' werd opgevoerd in februari 2011. Ook dàt vond ik erg leuk om te doen en smaakt eveneens naar meer!

"Wie schrijft blijft', dus we gaan ervan uit dat je effectief blijft!
Zolang de gezondheid het toelaat, wil ik graag blijven als hoofdredacteur van die groep enthousiastelingen met wie het zo leuk samenwerken is! Hoewel we ook hier niet kunnen ontsnappen aan de noodzaak tot verjonging!

Beste Juliaan, dank je wel voor dit interview. Hopelijk mogen we nog lang genieten van jouw 'schrijfsels'!